Ένα πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων άμεσης απόδοσης για την τόνωση της οικονομίας πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την πανδημία, με πληροφορίες να αναφέρουν πως θα συνοδεύεται από μία ακόμα δέσμη μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερων επαγγελματιών.
Η παρουσίαση θα γίνει το πρωί στις 10:3 την ώρα που ανοίγει το χρηματιστήριο, με την ελπίδα ότι θα έχει ,θετική επίδραση στην αγορά και αν δεν δώσει περαιτέρω ώθηση, τουλάχιστον θα αποτρέψει μία πιθανολογούμενη μεγάλη πτώση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το sofokleousin, το σχέδιο περιλαμβάνει χορήγηση δανείων με χαμηλό ή μηδενικό (επιδοτούμενο) επιτόκιο, χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων για διοχέτευση ρευστότητας σε ΜμΕ και μικρές επιχειρήσεις, φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις, πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί για τους πληττόμενους κλάδους, καθώς και κίνητρα για επενδύσεις μικρής κλίμακας και για προσλήψεις προσωπικού.
Για αυτόν τον σκοπό θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και θα υπάρξει συνεργασία με τις τράπεζες.
Η υλοποίηση του σχεδίου θα αρχίσει άμεσα -μέσα στον Απρίλιο-, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διατυπώσεις και η ψήφιση διατάξεων, όπου είναι αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.
Η δομή και το περιεχόμενό του συμφωνήθηκαν σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, τους υφυπουργούς Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Πετραλιά και τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη.
Η νέα δέσμη μέτρων
Παράλληλα το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό του πακέτου μέτρων για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, του προσωπικού τους, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σήμερα, μαζί με το κυβερνητικό σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα παρουσιάσουν την τέταρτη δέσμη μέτρων, που συμπληρώνει και διευρύνει τις τρεις προηγούμενες.
Νέοι ΚΑΔ θα προστεθούν στη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων, στις οποίες παρέχονται διευκολύνσεις και πάγωμα πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, δυνατότητα μείωσης του μισθολογικού κόστους, προοπτικές χαμηλότοκου δανεισμού κ.λπ. Όπως είπε κορυφαίος παράγων του ΥΠΟΙΚ, «ελάχιστοι ΚΑΔ, μετρούμενοι στα δάχτυλα, θα μείνουν τελικά εκτός στήριξης».
Θα διευρυνθεί επίσης η λίστα των επιστημόνων-επαγγελματιών, για τους οποίους έχει ανακοινωθεί ότι θα λάβουν 600 ευρώ ως έκτακτο «επίδομα κατάρτισης». Θα περιληφθούν και τεχνικά επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι -ακόμα και υδραυλικοί-, που είναι μισθωτοί.
Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα από 600 σε 800 ευρώ και να δοθεί (τουλάχιστον σε ορισμένους κλάδους όπως οι δικηγόροι) ως έκτακτο βοήθημα, το οποίο δεν θα συνδέεται με σεμινάρια κατάρτισης.
Πηγή www.sofokleousin.gr